Google

sobota, czerwca 23, 2012

JAK PRZYGOTOWAĆ APEROL - WŁOSKI DRINK | PROPORCJE, SZKŁO, CIEKAWOSTKI


Aperol to jeden z najpowszechniejszych włoskich alkoholi do aperitifu. Ten prosty (alkohol+cukier+barwniki owocowe), o rubinowej barwie, gorzki z lekką nutą słodyczy trunek o smaku skórki pomarańczy i 11% zupełnie zmienia charakter podany jako drink.

Włoska pasta i drink Aperol. Źródło. własne

Jak przyrządzić drink z Aperolem? Podać go można w literatce np. od whisky. Do 1/4 Aperolu dolewamy, część białego, najlepiej musującego wina pół- lub wytrawnego i 2 kostki wody. Do tego obowiązkowo plaster pokrojonej pomarańczy, którą warto wycisnąć.

Według innego przepisu do 1/3 objętości Aperol można dodać 1/3 białego wina, 1/3 mocno gazowanej wody i plaster pomarańczy.

Bardzo dobry na orzeźwienie :)

Bon apetit! Tylko ostrożnie, bo nawet 1 porcja potrafi  uderzyć do głowy (szczególnie pity przez słomkę).

3 komentarze:

  1. mmmmmniam- osobiście rozsmakowałam się we włoskiej restauracji i przyżądzam w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam go ,polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń

Możesz dodać swoje imię lub ksywkę! Wybierz tożsamość > Nazwa/adres URL. Pojawi się pole do wypełnienia. NIE BĄDŹ ANONIMOWY.

Popularne posty