Aperol to jeden z najpowszechniejszych włoskich alkoholi do aperitifu. Ten prosty (alkohol+cukier+barwniki owocowe), o rubinowej barwie, gorzki z lekką nutą słodyczy trunek o smaku skórki pomarańczy i 11% zupełnie zmienia charakter podany jako drink.
Włoska pasta i drink Aperol. Źródło. własne
Jak przyrządzić drink z Aperolem? Podać go można w literatce np. od whisky. Do 1/4 Aperolu dolewamy, część białego, najlepiej musującego wina pół- lub wytrawnego i 2 kostki wody. Do tego obowiązkowo plaster pokrojonej pomarańczy, którą warto wycisnąć.
Według innego przepisu do 1/3 objętości Aperol można dodać 1/3 białego wina, 1/3 mocno gazowanej wody i plaster pomarańczy.
Bardzo dobry na orzeźwienie :)
Bon apetit! Tylko ostrożnie, bo nawet 1 porcja potrafi uderzyć do głowy (szczególnie pity przez słomkę).
mmmmmniam- osobiście rozsmakowałam się we włoskiej restauracji i przyżądzam w domu :)
OdpowiedzUsuńjest boski :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam go ,polecam wszystkim
OdpowiedzUsuń