Google

niedziela, września 18, 2011

JAK ZROBIĆ DOBRY SOS BESZAMELOWY | PORADY



Przygotowanie dobrego sosu beszamelowego nie jest prostą z pozoru sprawą. Masło, mleko, mąkę i gałkę muszkatołową oraz przyprawy trzeba zmieszać w odpowiedniej kolejności i o danym czasie. Przyprawy smakowe to już słodka tajemnica każdego mistrza kuchni.


Przygotowanie beszamelu live.

Przygotowanie sosu
(ilość dla 4 osób)
  • podsmaż 3 łyżki stołowe mąki pszennej na lekko rozgrzanym maśle (3 łyżki stołowe) - uwaga, masło nie może zacząć skwierczeć;
  • dodaj 1/3 szklanki 1/3 zimnego mleka spienionego energicznie trzepaczką;
  • gdy znikną grudki (wciąż trzeba machać trzepaczką), dodaj szklankę i 2/3 mleka dalej mieszając;
  • gotuj całość do 10 minut (gdy zgęstnieje);
  • przypraw - inwencja twórcza dowolna (sól, pieprz, szczypta sproszkowanej słodkiej papryki, ziół prowansalskich lub oregano i bazylii, można użyć gałki muszkatołowej albo curry).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Możesz dodać swoje imię lub ksywkę! Wybierz tożsamość > Nazwa/adres URL. Pojawi się pole do wypełnienia. NIE BĄDŹ ANONIMOWY.

Popularne posty