Przygotowanie dobrego sosu beszamelowego nie jest prostą z pozoru sprawą. Masło, mleko, mąkę i gałkę muszkatołową oraz przyprawy trzeba zmieszać w odpowiedniej kolejności i o danym czasie. Przyprawy smakowe to już słodka tajemnica każdego mistrza kuchni.
Przygotowanie beszamelu live.
Przygotowanie sosu
(ilość dla 4 osób)
(ilość dla 4 osób)
- podsmaż 3 łyżki stołowe mąki pszennej na lekko rozgrzanym maśle (3 łyżki stołowe) - uwaga, masło nie może zacząć skwierczeć;
- dodaj 1/3 szklanki 1/3 zimnego mleka spienionego energicznie trzepaczką;
- gdy znikną grudki (wciąż trzeba machać trzepaczką), dodaj szklankę i 2/3 mleka dalej mieszając;
- gotuj całość do 10 minut (gdy zgęstnieje);
- przypraw - inwencja twórcza dowolna (sól, pieprz, szczypta sproszkowanej słodkiej papryki, ziół prowansalskich lub oregano i bazylii, można użyć gałki muszkatołowej albo curry).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Możesz dodać swoje imię lub ksywkę! Wybierz tożsamość > Nazwa/adres URL. Pojawi się pole do wypełnienia. NIE BĄDŹ ANONIMOWY.